Д-р Борислав ЦЕКОВ, Фейсбук Знаете ли на кое заседание беше избран

...
Д-р Борислав ЦЕКОВ, Фейсбук Знаете ли на кое заседание беше избран
Коментари Харесай

Д-р Борислав Цеков: Председателят на Великото народно събрание е избран чак на третото заседание

Д-р Борислав ЦЕКОВ, Facebook

 

Знаете ли на кое съвещание беше определен ръководителят на VII-то Велико национално заседание? Чак на третото съвещание. В тогава настоящата конституция имаше аналогична на днешната наредба, че ръководител се избира на първото съвещание. Но под повърхността на тази наредба стои правилото на непрекъсваемост на държавното ръководство.

Парламентът - един път определен и депутатите встъпили в служба, не може да бъде блокиран от проблеми на вътрешното структуриране на легислатурата, част от което и изборът на ръководител. Парламентът може да реализира активността си до избор на ръководител под председателството на най-възрастния депутат.

Няма никакъв проблем с оповестяването на парламентарните групи. Процедурата за това не е конституционно уредена, а е част от регламентарната автономност на Народното събрание, т.е. Народното събрание взема решение какви да са изискванията и реда за оповестяване на групите. Позоваването на правилника на предходния парламент, където написа, че решението за формиране на група и нейния списъчен състав се подават при ръководителя, който ги афишира, е безпричинно.

Предходния устав няма правна мощ за новоизбрания парламент, тъй като " умира " дружно с предходния. Само с категорично решение на новоизбраното Народно събрание може да се придаде правна мощ и да се ползва остарелия устав до приемането на нов. Такава е и константната процедура през годините.

Заедно с това, може да се одобряват ad hoc процедурни правила, които уреждат различен метод за оповестяване на парламентарните групи. Никаква конституционна спънка няма за това. Нарича се - дублирам! - регламентарна автономност на Народното събрание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР